Skip to content

Határtalanul 2022

Beszámoló a HAT-19-01-0342 számú A só útján, Határtalanul  tanulmányi kirándulásról

Az elnyert támogatás 3 101 820 Forint.

1.nap

Határon túli első állomásunk Nagyvárad volt. Elfoglaltuk a szállásunkat a Góbé csárdában, melynek jellegzetességeivel rögtön meg is ismerkedhettünk. A gyerekek boldogan foglalták el szobáikat, melyek Erdély egy-egy tájegységeinek jellegzetes motívumaival díszített bútorokat tartalmaznak. Kis pihenő után nyakunkba vettük a várost és megtekintettük Várad nevezetességeit. A nagyváradi várban meghallgathattuk honismereti vezetőnktől a vár történetét és neves királyainkhoz kapcsolódó múltját, ezután betekintést nyerhettünk a Nagyváradi Városi Múzeum aktuális kiállításaiba: vártörténeti kiállítás, Templomok a palotában kiállítás, Leonardo da Vinci kiállítás.

A nap hátralévő részében a város további nevezetességeihez látogattunk el: Holnap irodalmi társaság szoborcsoport, Fekete Sas Palota, Ady Endre Emlékmúzeum és szobor, Moskovics Miksa Palota, Deutsch-ház. Hosszabb időt töltöttünk Nagyvárad központjának legrégebbi templomában, a római katolikusok által épített Szent László templomban. Megtudtuk, hogy a templom húsz éven át, 1721-1741 között épült, tornya csak később, 1800-ra készült el. Ebben a templomban található Várad legrégibb, még fennmaradt oltára az 1730-as évekből. Az oltárkép Szent Lászlót ábrázolja, amint kulcsokat ad át Várad püspökének. Egy hosszabb séta után tértünk vissza vacsorázni a szálláshelyünkre.

2.nap

Reggel 9 óra környékén indult újra útjára a busz, első megállónk a Királyhágó volt, ahol egy bő fél órát töltöttünk. Gyönyörködhettünk Erdély kapujának látványában. Ezután tovább haladtunk Erdély legszebb falva felé, Torockóra. Célunk közeledtét a hegyi utak és a Székelykő egyre közelebbi, egyre fenségesebb látványa mutatta. A buszról leszállva megtekinthettük a torockói házak jellegzetességeit, majd kis várakozás után bejutottunk a Néprajzi Múzeumba is. A múzeum megtekintése után szuveníreket és helyi finomságokat vásárolhattunk a két-három közeli üzletben, majd elfoglaltuk szállásainkat.

3.nap

Következő napunkat Torda környékén töltöttük. A Tordai-hasadék, Erdély egyik legismertebb, legnépszerűbb természeti látnivalója, kirándulóhelye felé vettük utunkat. A lenyűgöző látványt nyújtó kettéhasadt hegy a Torockói-hegység északi nyúlványában, Tordától pár kilométerre található. Buszunk a kilátónál tett le minket, ahol gyönyörködhettünk a csodálatos panorámában, melyet a hasadék nyújtott, majd egy rövidebb sétát is tettünk a környéken. Buszunkhoz visszatérve izgatottan vártuk a következő állomásunkat, az úti cél a Tordai sóbánya volt. A bányában tett látogatásunk során megismerhettük a bánya kialakulásának történetét, a bányászati módszereket és eszközöket. A sóbányában kisebb templom, teke és golfpálya, biliárdasztalok és egy kiváló akusztikájú amfiteátrum is helyet kapott. A bejárása gyalogosan vagy egy panorámalift segítségével is lehetséges.  A szabadidős tevékenységek nem merülnek ki a fentebb említettekben, műgyepes futballpálya és fűtött konferenciaterem (Rudolf bánya), valamint egy itt valószerűtlennek tűnő óriáskerék és félóránként induló csónaktúra is rendelkezésre áll.

A földalatti tavat a harang alakú Terézia-bányában találjuk, mely az egyik legemlékezetesebb csarnok, a megfagyott vízesésnek tűnő, mennyezetről „lefolyó” sókristályok zuhatagával. Ha csak gyönyörködni szeretnénk a természet alkotó erejében, megtehetjük azt a Rudolf tárna észak-nyugati oldalán látható  óriási sócseppkövek lenyűgöző formáin. A furcsa alakzatok akár három méteresre is meg tudnak nőni, aztán a földre zuhannak saját súlyuktól fogva.

4.nap

Másnap az utunk Kolozsvárra és Bánffyhunyadra vezetett. Kolozsváron igazi történelmi túra várt ránk, melyet a Farkas utcai református templomban kezdtünk. Megismerhettük a templom építészeti és történelmi múltját, megtekinthettük csodálatos bordás boltozatát, valamint a három osztatú, halhólyagos vagy karéjos mérművel díszített ablakokat. Utunk innen a Házsongárdi temetőbe vezetett, ahol elhelyeztük az emlékezés koszorúját és nemzetiszín szalagokat is. Meglátogattuk Reményik Sándor, Apáczai Csere János és Dsida Jenő örök nyughelyét.

A Mátyás királyhoz kapcsolódó emlékeket is megtekintettük Kolozsváron, úgymint Mátyás szülőházát, a Mátyás király emlékművet, mely Fadrusz János alkotása.

A Szent Mihály-templom (Erdély második legnagyobb alapterületű temploma) volt következő látnivalónk, amely Kolozsvár főterén, a hajdani Nagypiacon áll. Megtudhattuk, hogy a római katolikus templomot 1556-tól rövid ideig a lutheránusok és reformátusok, 1559-től kezdve 150 évig pedig az unitáriusok használták, 1716-ban Habsburg hatalmi döntéssel kapták vissza a római katolikus vallású hívek. Legtöbbször benne tartották a Kolozsvárra összehívott országgyűléseket.

Rövid szabadidő után Bánffyhunyad felé indultunk tovább, a városba beérve a buszból megcsodálhattuk a város jellegzetességeinek mondható „cigánypalotákat”, majd rövid időre betérhettünk Bánffyhunyad központjában álló református templomba, mely Kalotaszeg legnagyobb temploma, hároméves felújítási munkálatai 2021-ben fejeződtek be. Megtudhattuk, hogy a 13. században épült meg a templom északi hajója, ahol a felújításkor gyönyörű freskórészletek kerültek elő, ám a templom múltja még korábbi lehet, hiszen az ásatásokkor előkerültek Árpád-kori templommaradványok is.

5.nap

Utolsó napunk Nagyszalontán kezdődött, ahol egy rövid sétát követően megtekinthettük Arany János szülőházát, majd ellátogathattunk a Csonka toronyba.

A Csonka torony nem hétköznapi kiállítótér, az egyes szobák nem egymás mellett helyezkednek el, hanem önálló emeleteken találhatók, ezt az adottságot kihasználva a kiállítás mind az öt szintje más és más irányból közelít Arany János életéhez és művéhez. A földszinten Nagyszalonta történelmének kulcspillanatai elevenednek meg a középkortól a 19. századig, bemutatva, hogyan hatja át az egyik legjelentősebb 19. századi költőnk műveit. Az első emeleten Arany János életét néhány személyes tárgyának bemutatásával követhetjük végig, a második emelet ember és költészet kultikus összekapcsolódását mutatja be, itt kapott helyet Barabás Miklós felújított Arany-portréja is. A harmadik emeleten az akadémiai szolgálati lakás egykori bútorait találjuk úgy elrendezve, hogy a használat különböző céljai érzékelhetők maradjanak, így egyszerre láthatunk szalont, háló- és dolgozószobát. A negyedik emeletet kilátónak nyitották meg a muzeológusok. A kiállításhoz érintőképernyős okostelefonon vagy tableten követhető virtuális felület is tartozik, melyen az angol és román nyelvű kísérő mellett helyet kaptak kiegészítő anyagok, valamint a látogatónak lehetősége nyílik játékos formában tanulni Arany János életéről és költészetéről.

Határon túli programunk utolsó megállója újfent Nagyváradra vezetett, ahol megtekinthettük az első nap elmaradt római katolikus bazilikát. Megismerkedhettünk a székesegyház hányattatott sorsával, megtekinthettük a csodálatos barokk stílusjegyeket, valamint Szent László domborművét, melyen a legenda szerint azt a bárdot tartja, mellyel vizet fakasztott a Tordai-hasadékból.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial